SEJARAH TEKNIK INFORMATIKA

Program Studi Teknik Informatika merupakan Program Studi yang terdapat di Fakultas Teknik. Program Studi Teknik Informatika (Prodi TI) didirikan atas inisiasi gagasan Rektor Universitas Islam Riau (Prof. Dr. Ir. Hasan Basri jumin., M.Sc) yang diwujudkan dalam bentuk penugasan kepada Akmar Efendi, M.Kom untuk menyusun dan membuat proposal pendirian Prodi Teknik Informatika kepada DIKTI. Pendirian Prodi TI diterima pada tahun 2007 berdasarkan surat Keputusan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan No.4009/D/T/2007. Tahun ajaran 2008/2009 telah dimulai mahasiswa perdana di Teknik Informatika dan pada tahun 2016 prodi TI UIR telah memperoleh akreditasi B berdasarkan keputusan Badan Akreditasi Nasional Perguruan Tinggi (BAN-PT) No. 2574/SK/BAN-PT/Akred/S/X/2016.

Prodi TI memiliki 3 konsentrasi yaitu Artificial Intelligence, Computer Networking dan Multi Platform Programming dan dilengkapi dengan sejumlah labor. Untuk mencapai visi dan misinya, Prodi TI telah melakukan kerjasama baik di tingkat nasional dan internasional yang direalisasikan dengan adanya Student Exchange, Lecturer Exchange dan Research Collaboration. Kegiatan perlombaan di tingkat internasional juga telah membuahkan hasil berupa Gold, silver dan bronze medal.

The Informatics Engineering Study Program (IT Study Program) belongs to the Faculty of Engineering. It was established at the initiation of the idea of the Rector of the Islamic University of Riau (Prof. Dr. Ir. Hasan Basri Jumin., M.Sc) which was realized in the form of assignment to Akmar Efendi, M. Kom to compile and make a proposal for the establishment of the Informatics Engineering Study Program to DIKTI. The establishment of the IT Study Program was received in 2007 based on the Decree of the Minister of Education and Culture No.4009 / D / T / 2007. The 2008/2009 academic year began its inaugural student in Informatics Engineering and in 2016 UIR's IT study program obtained B accreditation based on the decision of the Higher Education National Accreditation Agency (BAN-PT) No. 2574 / SK / BAN-PT / Akred / S / X / 2016.

IT Study Program has 3 concentrations, namely Artificial Intelligence, Computer Networking, and Multi-Platform Programming and is equipped with a number of laboratories. To achieve its vision and mission, the IT Study Program has collaborated both at the national and international levels, which was realized with the Student Exchange Programs, Lecturer Exchange Programs, and Research Collaborations. The lecturers and students won gold, silver and bronze medals in the international level competitions.